Følg os også her:
Garmin Nuvi 3597 1

Test: Garmin nuvi 3597LMTVIGTIGT

GPS FOR ALLE er pr. den 12.04.2014 overgået til GPS FREAK

En ny og moderne GPS side, tilpasset alle platforme. Samme gode service og alt er gratis!

Vi ses på http://gpsfreak.dkhttp://gpsfreak.dk

På trods af det faktum, at der stort set ikke er nogen forskel på Garmin nuvi 2597 og Garmin nuvi 3597, er det alligevel to vidt forskellige oplevelser. Vi har tidligere testet Garmin nuvi 2597LMT og selv om de to maskiner grundlæggende er fuldstændig ens, synes vi alligevel det var på sin plads at skrive en selvstændig beskrivelse af Garmin nuvi 3597, mest fordi dens unikke design faktisk gør en forskel.

Lad os starte med at opridse de faktiske forskelle på de to modeller:

SKÆRMEN
Garmin nuvi 2597: TFT skærm / Garmin nuvi 3597: Glasskærm.
HOLDEREN
Garmin nuvi 2597: Passiv holder / Garmin nuvi 3597: Aktiv magnetisk holder.
MATERIALE
Garmin nuvi 2597: Plastic / Garmin nuvi 3597: Metal.

Herudover er der ingen forskel, bortset fra prisen; Garmin nuvi 3597LMT er 2013 topmodellen, det samme er prisen, som i skrivende stund er sat til 2500,- (mens nuvi 2597LMT koster 1800,-).

Om man vil betale så forholdsvis mange penge, for en dedikeret GPS, i disse tider hvor navigation på smartphones bliver mere og mere udbredt, er naturligvis op til folks egne behov og ønsker.

Apropos smartphones, så kan begge maskiner tilsluttes Bluetooth for håndfri samtale. Jeg bruger aldrig denne “service”, og kan derfor ikke fortælle dig om det virker optimalt eller ej. Begge modeller kan i øvrigt tilsluttes LIVE forbindelse via en lille gratis app som hedder “Garmin Smartphone Link”. Dermed får du adgang til en del ekstra funktioner og services. Dette drejer sig f.eks. om opdaterede vejrudsigter, online POI søgning, og ikke mindst, “her og nu” opdateringer vedr. den aktuelle trafiksituation. Nogle af disse LIVE services er ganske gratis, mens andre koster penge.

Som tidligere nævnt er der ikke nogen forskel på de grundlæggende ting (softwaren) i forhold til vores test af Garmin nuvi 2597LMT. Derfor vil jeg anbefale dig også at læse denne test. For ikke at sidde og gentage mig selv, vil jeg efterfølgende koncentrere mig om forskellene, men naturligvis også gennemgå de vigtigste positive og negative ting i selve softwaren.

Straks man får maskinen i hånden, fornemmer man god kvalitet og lækkert design. Tænd/sluk -knappen er stor, og godt placeret omme på bagsiden. Den er let at komme til, og det føles som en meget naturlig placering, frem for oppe i toppen af maskinen, som man ser på de fleste andre GPS´er.

Selve maskinen består af aluminium, og har en smukt designet krumning omme på bagsiden. Glasskærmen giver med sin 800×480 pixel opløsning, et lyst og meget skarpt billede. Dog skal det siges at der kan forekomme genskin på den blanke overflade, men fordi holderen giver mulighed for at dreje enheden i et snuptag, oplever jeg ikke dette som et problem.

Holderen ja… endelig Garmin, endelig!
I har sikkert kigget godt og grundigt på TomTom´s idé med den magnetiske holder som tusindevis af brugere, (incl. mig selv, sagde hunden), har skamrost. Det gør ikke noget at nappe andre´s ide´er, så længe man selv laver en brugbar og brugervenlig løsning. Det har I bestemt gjort og tak for det.

Man er fuldstændigt fri for åndsvag lednings montering, og maskinen sættes fast, og tages af, i et snuptag. Det er super dejligt, og en funktion man har svært ved at undværre, når først man har prøvet det.

GARMIN GI´R, GARMIN TA´R
På tidligere modeller kunne man selv ændre hastighedsindstillingerne på vejnettet. Denne mulighed er fjernet? Man kunne også tilføje flere “dashboads” / genveje på hovedskærmen. Denne mulighed er desværre også forsvundet. Til gengæld kan man med et klik nede i hjørnet af skærmen, få adgang til flere forskellige funktioner, så alt i alt er det måske slet ikke så dårligt endda, sikkert kun en tilvænnings sag?

Men man har ikke bare fjernet funktioner, man har også tilføjet. For første gang kan man nu (endelig) få vist POI frem på ruten. Disse vises ude i sidebjælken til højre, og giver dig et fantastisk overblik over hvor langt der er til næste tankstation, rasteplads etc. En funktion som jeg ved mange, ud over mig selv, sætter stor pris på, specielt på den årligt tilbagevendende sommerferie tur ned gennem Europa.

POI frem på ruten:

En anden tilføjelse er den aktive vognbaneassistent som ved hjælp af en animation viser dig i hvilken vognbane du skal placere dig inde i storbyerne. Det er en idé man har kopieret fra datterselskabet NAVIGON, og den virker ganske fint. Dog skal man ikke altid stole blindt på den. Jeg har set flere eksempler på at antallet af vognbaner ikke stemmer overens med virkeligheden.

Animeret / aktiv vognbane assistent:

Personligt mener jeg den får lov at fylde lige lovlig meget på skærmen, men det er sikkert smag og behag, så lad det være op til dig selv at afgøre. Det samme gør sig iøvrigt gældende vedr. trafikinformationerne.

TRAFIK
Som nævnt i førnævnte Garmin nuvi 2597LMT test, er jeg ikke ubetinget positiv over Garmin´s trafikhåndtering. Som standard benyttes det gammeldags RDS TMC, som efter min mening er helt ubrugeligt. Men ved hjælp af en BT forbindelse til Garmin Smartphone Link, får du (mod betaling), adgang til Garmin´s 3D Traffic LIVE, og selv om dækningen ikke tilnærmelsesvis er oppe i samme høje klasse som TomTom HD Traffic, så er det dog en mærkbar forbedring i.fh.t. RDS TMC.

DREJ TIL VENSTRE VED McDONALDS
Garmin er først på markedet med den “intelligente” stemmeguide. Jeg må desværre tilstå at jeg er helt og aldeles u-imponeret. Om min GPS siger “drej til højre ad Vestergade”, eller “drej til højre ved Mcdonalds”, gør ikke nogen forskel for mig. Faktisk er det rigeligt at få meldingen “drej til højre nu”.

Jeg må være en meget ynkelig billist? Jeg føler ikke jeg har tid eller overskud, til at kigge efter små skilte med gadenavne, inde midt i Paris ;- )

Her kunne man så tro at det skulle være en fordel med meldingen om at “dreje til højre ved McDonalds”? Det kan det bestemt også være i visse situationer, det vil jeg ikke afvise. Men ofte kan det være nærmest umuligt at forstå hvad “Ida” forsøger at sige til dig. Se f.eks. videoklippet i testen af Garmin nuvi 2597LMT, så forstår du sikkert hvad jeg mener? Og hvad hvis denne POI pludselig er nedlagt eller flyttet? Eller hvis den måske ligger skjult bag en anden bygning? Så er du mere på den, end med på den. Tro mig, jeg har selv prøvet det ved Computercity i Århus ;- ) Men det er faktisk ikke et reelt problem for mig, jeg har nemlig deaktiveret TTS på mine nuvi´s og så er den ikke længere.

RUTERNE PÅ GARMIN NUVI 3597LMT
… er godkendt. Jeg vil sige det sådan, at de primærer ruter, er godkendt. Derimod synes jeg de alternative ruter, ofte giver nogle mere eller mindre finurlige forslag. Her vil jeg igen henvise til testen af Garmin nuvi 2597LMT. Men overordnet set, så finder jeg ingen grund til at klage over ruteføringen på Garmin modellerne, heller ikke på nuvi 3597LMT.

Skærmbilledet glider behageligt, og er stort set fri for “hak”. I det hele taget er skærmen som nævnt meget læsbar, men én ting savner jeg: Hvorfor kan jeg ikke få lov at se både resterende rejsetid og rutelængde på samme tid? Det er irriterende at skulle klikke flere gange på skærmen, for at få disse oplysninger frem.

En anden ting som kan irritere mig, er at man ikke kan søge på byer som f.eks. Århus og Ålborg. Man kan end ikke skrive Arhus / Alborg, men SKAL bruge dobbelt-a, hvorfor?

TAL TIL MIG OG JEG SKAL GØRE SOM DU SIGER
Jeg har sagt det før, og jeg gentager med fornøjelse; Garmin er uovertruffen når det gælder håndfri betjening. Uden at fjerne hænderne fra rattet, kan du ved hjælp af din stemme, angive nye adresser, skrue op og ned for lyden, samt mange andre kommandoer. Det virker fantastisk godt og ingen anden på det Danske marked kommer i nærheden af Garmin på dette felt.


PLUS & MINUS:
+ Aktiv magnetisk holder
+ Gratis kortopdateringer
+ Garmin Express
+ Klik POI direkte på kortet
+ Undgå veje og/eller områder
+ Suveræn POI håndtering
+ Ruteplanlægning med aut. optimering
+ Superfed stemmestyring
+ Garmin Smartphone Link (Android & iPhone)
+ POI frem på ruten
+ Aktiv vognbane assistent

- Trafikdækning
- Infobjælker tager meget skærmplads
- Ikke muligt at se både ankomsttid og resterende rutelængde
- Kan ikke søge på dele af to-delte bynavne
- Vil ikke acceptere søgning på f.eks. Århus & Ålborg
- Naturlig stemmeguide kan være meget vanskelig at forstå.


POINTSCORE:
Ruteberegninger: 7/10
Trafikmeldinger: 7/10
Skærm kvalitet: 10/10
Brugervenlighed: 9/10
Overall: 8/10


KONKLUSION:
Jeg har allerede været inde på det; funktionsmæssigt byder nuvi 2597 på de samme funktioner som denne nuvi 3597, men alligevel sidder jeg tilbage med en meget anderledes og mere positiv oplevelse.
Dette skyldes først og fremmest den kanonfede magnetiske holder som gør det super let at tage maskinen med sig, og at montere den igen. Men jeg er også faldet for det fede design, samt ikke mindst den lækre glasskærm. Det gør nemlig slet ikke noget at min navigator pynter i forruden ;- )

(11572)


VIGTIGT

GPS FOR ALLE er pr. den 12.04.2014 overgået til GPS FREAK

En ny og moderne GPS side, tilpasset alle platforme. Samme gode service og alt er gratis!

Vi ses på http://gpsfreak.dkhttp://gpsfreak.dk

Din kommentar her